Ce fel de afacere ti se potriveste?

Cum poti gasi o idee de afacere buna?

Cum poti testa daca ideea ta va avea succes?

Primul pas este sa gasesti ideea de afacere. Pentru a descoperi ideea de afacere care ti se potriveste si care are sanse reale de a deveni profitabila, trebuie sa afli ceea ce stii sa faci, ceea ce iti place sa faci si lucrurile de care oamenii au nevoie si pe care sunt interesati sa le cumpere.

 

Cum poti gasi o idee buna de afacere

Ce stii tu si/sau cei din familia ta sa faceti

Unul din ingredientele necesare unei afaceri de succes este sa faci ceea ce stii si iti place. Atunci cand transformi o pasiune pentru care ai reale abilitati intr-o afacere vei munci cu placere si vei transmite clientilor tai un mesaj pozitiv si mult mai multa incredere in produsele si serviciile tale.

Asadar, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa identifici care sunt acele lucruri pe care stii sa le faci bine si care sunt lucrurile pe care iti place sa le faci. Poti folosi lista de intrebari de mai jos.

Daca stii deja ce afacere vrei sa pornesti, nu strica sa te gandesti un pic la abilitatile si cunostintele tale. Poate vei gasi modalitati noi de a le utiliza pentru a creste aceasta afacere sau poate vei modifica ideea de afaceri pentru a include abilitatile tale cele mai bune.

 

Ceea ce stiu/imi place sa fac

  • Care sunt acele lucruri pe care stiu deja sa le fac bine?
  • Care sunt lucrurile pe care le fac cu placere?
  • Care sunt lucrurile pe care nu le stiu sau le stiu putin bine si pe care as fi dispus sa le invat?
  • Cat de bine ma pricep sa discut cu oamenii?
  • Cat de dezvoltate sunt abilitatile mele tehnice?
  • Exista un domeniu anume in care sunt foarte bun/expert? Care este acesta?

 

Daca ai decis ca vrei sa pornesti la drum alaturi de alte persoane (cum ar fi sotul/sotia, mai multi membri din familie, un prieten apropiat etc.) roaga-i si pe ei sa se gandeasca la abilitatile si interesele lor. Discutati apoi listele pentru a vedea care sunt resursele de cunostinte si abilitati pe care va puteti baza in cadrul afacerii.

Identificarea acestora si utilizarea lor in cadrul afacerii te poate ajuta sa economisesti bani sau sa obtii din start o calitate ridicata a produselor si serviciilor, ceea ce iti va da un avantaj fata de concurenta si te va ajuta sa atragi mai multi clienti

 

Ce observi ca ar fi nevoie in comunitatea, zona sau judetul in care vrei sa implementezi afacerea

Urmatorul pas este sa observi comunitatea sau zona in care vei dezvolta afacerea. Te intrebi poate de ce este nevoie sa faci acest lucru? Sau cum se face concret?

La prima intrebare raspunsul este unul simplu: observand cum traiesc, muncesc sau

se distreaza oamenii din comunitatea in care traiesti, poti descoperi anumite nevoi pe baza carora poti oferi un produs sau un serviciu. De asemenea, te poti gandi caror nevoi ale oamenilor, nu neaparat cei din comunitatea ta, poti sa le raspunzi prin cunostintele si abilitatile tale.