Cine sunt românii din Diaspora


Cu toate că în prezent desemnează orice grup etnic aflat în afara granițelor țării de origine, termenul de diaspora se referea iniţial la totalitatea comunităților evreiești dispersate și stabilite în afara Palestinei ca urmare a distrugerii Ierusalimului. Unele studii concluzionează că diaspora românească împrăştiată prin toată lumea ar totaliza aproximativ opt milioane de suflete.

Potrivit Wikipedia, cei mai mulţi români trăiesc în Italia, aproximativ 1,3 milioane, urmând Spania cu aproape 1,1 milioane, SUA, în care se află aproape un milion de români şi Germania cu aproximativ şase sute de mii. Se pare totuşi că cifrele oficiale sunt mult mai mici decât cele reale, mulţi conaţionali nefiind luaţi în evidenţele ţărilor în care au plecat în cautarea unui trai mai bun.

Un studiu despre diaspora românească, comandat de RePatriot,  realizat de Open-I Research şi publicat în secţiunea economică a ziarului Adevărul, arată că 57% dintre românii intervievaţi s-ar întoarce în ţară, marea lor majoritate dorind să-şi deschidă o afacere acasă. Dintre emigranţii români care au răspuns că nu vor să revină în ţară, 82% şi-au argumentat decizia invocând corupţia, birocraţia şi neîncrederea în clasa politică. Totuşi, aproape o jumătate din românii care au răspuns sondajului, s-au declarat optimişti cu privire la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din România şi la o eventuală revenire pe meleagurile natale.