Diaspora – angajamentul administrației prezidențiale

România puternică este acel stat care are grijă ca drepturile cetăţenilor săi să fie respectate, oriunde s-ar afla ei. Indiferent de distanțe, apartenența la o națiune nu se pierde niciodată.

Pe termen lung, obiectivul Preşedintelui României este construirea unei relații puternice a societății românești și a statului român cu diaspora, benefică în ambele direcții. Ea presupune, pe de-o parte, capacitatea de a valorifica potențialul strategic al diasporei românești, ca punte de legătură cu celelalte state, iar, pe de altă parte, presupune a ști clar ce anume suntem datori să facem pentru diaspora, noi, cei de-acasă.

Statul român trebuie să facă eforturi sporite pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor legitime ale cetăţenilor români aflaţi în străinătate de a li se asigura servicii şi asistenţă consulară la standarde specifice unui stat membru al Uniunii Europene.

Conservarea şi afirmarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase româneşti în rândul comunităţilor din străinătate este unul dintre cele mai importante obiective ale României în politica externă. Valorile tradiţionale trebuie să reprezinte liantul dintre România şi comunităţile de români din străinătate.

A trăi și a munci în străinătate trebuie să devină doar o chestiune de alegere, nu una de constrângere. Acest deziderat va fi îndeplinit atunci când românii din afara graniţelor vor avea opțiunea să se întoarcă în ţară, știind că și acasă munca şi performanţa lor sunt recunoscute și răsplătite.

http://www.presidency.ro/ro/angajamente/diaspora