Vine, vine Primăvara! – Obiceiuri de început de primăvară la români

Vremea capricioasă de la începutul lunii martie este pusă pe seama Babei Dochia, despre care legenda spune că își scutură cojoacele în care a stat peste iarnă. Baba Dochia deschide sezonul babelor vreme de nouă zile, timp în care țăranii își fac curățenie în gospodării și se pregătesc de primăvară. Conform tradiției, își aleg ca babă personală una dintre zilele cuprinse între și 1 și 9 martie, iar cum a fost în ziua aleasă, așa le va merge tot anul.

În mitologia românească, în primele zile de primăvară, fetele și femeile aruncau către cer mărțișoare și rosteau câteva cuvinte închinate soarelui:

“Sfinte soare, sfinte soare,

Dăruiescu-și mărțișoare,

În locul lor mă ferește

De pistru ce mă-nnegrește.

Ia-mi toate negretele

Și dă-mi albetele.

Fă-mi fata ca o floare,

Sfinte soare, sfinte soare.”

(Romulus Vulcanescu – Mitologie româna)

 

La fiecare 9 martie, moldovenii prăznuiesc sărbătoarea celor 40 de mucenici în mod tradițional, frământând aluat de post pe care îl modelează în forma cifrei 8. Dați la cuptor, sfinții sunt mai apoi unși cu miere de albine și tăvăliți prin miez de nucă. Totodată se păstrează și tradiția celor 40 de pahare care trebuie băute în acea zi, bineînțeles, doar cine poate. Astfel se crede ca gerul va fi alungat și se marcheaza trecerea la noul an agricol.